Pyetje dhe përgjigje
Ngjitje dhe fiksim
A ka ndonjë lloj ngjitësi që mund të aplikohet jashtë kur temperatura është rreth pikës së ngrirjes?
Jo, shumica e llojeve të ngjitësve duhet të aplikohen në një temperaturë mbi 5 gradë Celsius dhe disa ngjitës ngurtësohen vetëm në temperatura edhe më të larta.
A është mirë për të mbajtur ngjitës në frigorifer?
Po është. Sepse ngjitësi nuk teret në temperaturë nën 5 gradë këshillojmë që të mbahet në tuba të vogla dhe shishe në një qese plastike në frigorifer. Ne nuk rekomandojmë ushqimin në frigorifer sepse disa lloje të ngjitësve përmbajnë ujë.
A ka ngjitës për PP, PE, PA apo materiale PFTE?
Jo, këto lloje të materialeve sintetike nuk mund të ngjiten. Në përgjithësi, ato bashkohen në temperaturë të lartë në proceset industriale.

PP = Polypropylene
PE = polietileni
PA = poliamide = Najlon
PTFE = Polytetrafluorethylene

Çfarë janë "materialet poroze"?
Materialet poroze mund të thithin lagështi. Disa ngjitës apo silikone përmbajnë lagështi. Nëse i përdorni këta ngjitës apo silikone njëri nga materialet që i ngjitni duhet të jetë gjithmonë poroz.

Shembuj të materialeve poroz përfshijnë: pllakë gipsi, dru i patrajtuar, beton dhe tulla, letër, karton, çimento, etj.

Shembuj të materialeve jo-poroz përfshijnë: druri të trajtuar (shtresë baze apo të lyer), beton dhe tulla, pllaka të ndërtimit të tilla si MDF, shperpllakë të shumëfishtë dhe trefishtë, sintetikë e fortë dhe e butë, shkumë plastike (tempex, EPS, XPS), metal, qelq, etj.

Cili ngjitës duhet të përdoret për enë prej argjile dhe qeramikë?
Më i mirë është ngjitësi me dy komponent epoxy si Epoxy 5 minuta. Nëse copat përshtaten në mënyrë të përkryer, atëherë superngjitësi (xhel) mund të përdoret gjithashtu. Megjithatë, epoxy ngjitësi është më i forti, është rezistent ndaj ujit dhe larjes në enëlarëse.

A përçon rrymë Epoxy për metal?
Jo, ky epoxy ngjitës me dy komponentë ka ngjyrë hiri, por nuk përçon rrymën.

Çfarë mund të përdoret për të hequr njollat dhe mbetjet e ngjitësit?
Shumica e llojeve të ngjitësit mund të hiqen me aceton pa u terur. Ngjitësi për dru të bardhë, dru dhe tapeta hiqet vetëm me ujë.

Në përgjithësi, pasi mbetjet e ngjitësit janë fortësuar, ato mund të hiqen vetëm “mekanikisht” – me fjalë të tjera, t’i preni, largoni, gërryeni, etj.

Mbyllja me silikon
Cilin mbushës silikoni duhet ta përdorni për gur natyror dhe materiale të ndjeshme?
Silikon neutral dhe Silikon akrilik universal janë neutrale, pa acid, silikone që nuk prishin materiale të ndjeshme.

A mund të ngjyroset mbushja e silikonit?
Jo, mbushja e silikoni nuk ngjitet me materiale të tjera. Ngjyra gjithashtu nuk ngjitet në silikon.

A ka acid në Poly Max®?
Jo, të gjitha variantet e Poly Max® janë pa acid.

Kam blerë silikon transparent por kur del nga fisheku/tubi është i bardhë. Si është kjo e mundur?
Disa lloje silikoni përmbajnë lagështi. Këta bëhen transparent vetëm kur të janë tharë plotësisht dhe kur lagështia është tërhequr tërësisht. Nëse silikoni është aplikuar në mes të materialeve jo-poroz dhe/ose të ftohtë, me lagështirë atëherë mund të duhen javë para se silikoni të thahet plotësisht.

A tkurren të gjitha llojet e silikonit?
Jo, vetëm disa lloje silikoni që përmbajnë lagështi ose tretës mund të tkurren pak. Ngjitës të ndryshëm silikoni dhe variantet Poly Max® nuk tkurren.

Kam përdorur një mbushës silikoni të veçantë për pajisje të banjos, por ka ende myk. Si është kjo e mundur?
Elementet shtesë anti-myk janë shtuar në ngjitës silikoni që përdoren për banjo. Si rezultat, silikoni është zakonisht në gjendje për të parandaluar rritjen e mykut për një periudhë të gjatë kohore. Megjithatë, në qoftë se ventilimi është i pamjaftueshëm apo ka mbetje sapuni në silikon për periudha të gjata, atëherë elementet e veçanta mund të harxhohen.

Përdorni largues myku për të hequr mykun nga sipërfaqe silikoni.

Rregullorja evropiane e produkteve të ndërtimit
Çfarë dispozita përmban Rregullorja Evropiane e Produkteve të Ndërtimit (CPR) Nr 305/2011?

Kjo rregullore (CPR) hyri në fuqi më 1 korrik 2013 dhe përcakton kërkesat minimale për produktet e ndërtimit në fushën e sigurisë, rezistencës ndaj zjarrit dhe forcë mekanike, ndër të tjera. Nëse një standard i harmonizuar Evropian ka themeluar një grup të veçantë të produktit, prodhuesi ka një detyrim për të demonstruar pajtueshmërinë me kërkesat përkatëse të KE dhe të etiketojë produktin me logon CE. Përveç kësaj, një Deklarata e Përformancës (DOP) duhet të jetë në dispozicion, duke e përshkruar mënyrën në të cilën produktet janë testuar dhe tregon nivelin e përformancës së arritur nga produkti. PVC ngjitësit, ngjitësit e pllakave dhe ankerët kimike janë subjekt i kësaj Rregulloreje Evropiane për Produkte të Ndërtimit. Silikon mbulohet nga rregullorja që nga 2014. Deklaratat përkatëse të përformancës (DOPS) janë në dispozicion sipas kërkesës.

Cilat grupet të produkteve bien nën Rregullore Evropiane për Produkte Ndërtimi (CPR) Nr 305/2011?

PVC ngjitësi, Ngjitësi për pllaka dhe ankerët kimik janë subjekt i kësaj Rregulloreje Evropiane për Produkte Ndërtimi. Ngjitësi mbulohet nga ky CPR që nga korriku 2014.

Kur ka hyrë në fuqi Rregullorja Evropiane për Produkte Ndërtimi (CPR) Nr 305/2011?

CPR në PVC ngjitësi, Ngjitësi për pllaka dhe ankerët kimike ka hyrë në fuqi më 1 korrik 2013. Silikon mbulohet nga ky CPR që nga 1 korrik 2014.

Çfarë është DOP?

DoP është Deklarata e përformancës. Ajo përshkruan mënyrën në të cilën produktet janë testuar dhe tregon nivelin e përformancës së arritur nga një produkt.

Si mund të marr DOP për produktin tim?

DOP digjitale është në dispozicion në faqen e informacionit të produktit të çdo produkti për të cilin aplikon. Në këtë moment, ne jemi ende duke punuar në këtë proces. Ju mund të kërkoni DOP që ju mungon duke dërguar kontakt formë, të shoqëruar nga kërkesa juaj.

Si mund të marr informacion shtesë?

Nëse keni ndonjë pyetje apo koment, dërgoni formularin e kontaktit.